شهابِ آسمان

وبلاگی متفاوت برای دوستداران نجوم

شهابِ آسمان

وبلاگی متفاوت برای دوستداران نجوم

طلوع دو خورشید در آسمان یک سیاره !


داده‌های جدید تلسکوپ فضایی کپلر، از وجود سیاره‌ای خبر می‌دهد که به دور دو ستاره می‌گردد. در نتیجه در آسمان این سیاره، دو خورشید وجود دارد و می‌توانند با هم طلوع کنند و صحنه‌ای مانند صحنه زیر از فیلم جنگ ستارگان را ایجاد کنند. این صحنه در سیاره‌ای خیالی به نام تتوین اتفاق می‌افتد. 
نمونهٔ واقعی صحنه‌ای از فیلم جنگ ستارگان که بیش از ۳۰ سال پیش به نمایش در آمده بود، اکنون کشف شده است.
تصویر ۱: صحنهٔ فیلم جنگ ستارگان
اما سیاره جدید کشف شده که «کپلر ۱۶ بی» (Kepler-۱۶b) نام دارد، در فاصله ۲۰۰ سال نوری از زمین قرار داشته و به دور دو ستاره کوچک‌تر از خورشید می‌گردد. یکی از این ستاره‌ها ۶۹ درصد و دیگری تنها ۲۰ درصد خورشید جرم دارد. سیاره در فاصله حدود ۱۰۰ میلیون کیلومتری، هر ۲۲۹ روز یک دور به دور این دو ستاره می‌گردد. 
با وجود اینکه فاصله این سیاره تا ستاره‌های مادر خود، حدود ۷۰ درصد فاصله زمین تا خورشید است، اما به دلیل کوچک بودن ستاره‌ها و درخشندگی کم آن‌ها، در کمربند حیات قرار ندارد. کمربند حیات به ناحیه‌ای در اطراف ستاره گفته می‌شود که آب مایع می‌تواند در سطح سیاره‌ها وجود داشته باشد و بستری برای حیات باشد. در نتیجه دمای سطح سیاره حدود منفی ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد و محیطی غیر قابل سکونت است. اندازه این سیاره تقریبا مشابه سیاره زحل است. نیمی از این سیاره که هسته آن را تشکیل می‌دهد از مواد سنگی و نیمهٔ دیگر آن از گاز است. 
تصویر۲: نمایی خیالی از سیاره و ۲ ستاره آن
ممکن است این سیاره اقماری داشته باشد که با داشتن جوی غلیظ و به کمک اثر گلخانه‌ای، بتوانند دمای مناسبی برای پیدایش حیات داشته باشند. ویلیام بروکی از تیم تحقیقاتی کپلر می‌گوید: «این کشف نشان می‌دهد که حتی ستاره‌های دوتایی نیز ممکن است سیاره‌هایی قابل سکونت داشته باشند و با توجه به اینکه تقریبا نیمی از ستارگان کهکشان ما منظومه‌های دوتایی هستند، این مکان‌های قابل جستجو برای حیات را افزایش می‌دهد». 
تلسکوپ فضایی کپلر، ماموریت دارد تا سیاره‌های فراخورشیدی زمین‌مانندی را که در کمربند حیات وجود دارند، در اطراف ستارگان همسایه ما در کهکشان راه شیری کشف کند. این تلسکوپ از یک آینه ۹۵ سانتی‌متری استفاده می‌کند و در میان حدود ۱۴۵۰۰۰ ستاره در آسمان به دنبال اهداف خود می‌گردد.
مترجم: پیمان اکبرنیا
درباره ی مترجم: آقای اکبرنیا یه مدت معلم خودم بوده از نوجوانی توی رصدخانه زعفرانیه عضو بوده و موفق به کسب مدال های المپیاد نجوم هم شده، به کلمه ی خب هم علاقه ی خاصی داره!D:

ببخشید

مرسی بچه ها از همه اونایی که این مدتی که نبودم میومدن ایجا و منو تنها ولم نکردن 


خودم باورم نمیشه که 46 هزار بازدیدو رد کردیم این مدتی که نبودم رو قول میدم جبران کنم مرسی از حمایتاتون 


اگر کسی دلش خواست توی نویسندگی یا بعضی وقتا( Ctrl+C Ctrl+V ) کمک کنه بم بگه!


نخستین تصویر دقیق از قطب شمال ماه

نخستین تصویر دقیق از قطب شمال ماه


مدارگرد شناسایی ماه، LRO، طی یک ماه توانست ۹۸۳ تصویر از قطب شمال تنها قمر زمین را ثبت کند. دانشمندان ناسا با ترکیب از تصاویر توانسته‌اند این نمای استثنایی از قطب شمال ماه را به دست آورند.
ال. آر. او که تا هفته پیش به فاصله ۳۰ کیلومتری از سطح ماه رسیده بود، توانست تصاویری بی‌نظیر از بقایای ۴۰ ساله ماموریت‌های آپولو ۱۲، ۱۴ و ۱۷ بر سطح ماه به زمین ارسال کند. 

این مدارگرد دو سال پیش با شلیک گلوله‌ای به اعماق یکی از حفره‌های برخوردی ماه نشان داد که در عمق اندکی از سطح ماه، یخ آب وجود دارد. 

ماموریت فعلی این مدارگرد، نقشه‌برداری دقیق از سطح بزرگ‌ترین قمر زمین و شناسایی مناطقی در این جسم فضایی است که هرگز نور خورشید به آن‌ها نمی‌تابد. نواحی تاریکی که در این تصویر می‌بینید، از نامزدهای احتمالی سایه‌های دائمی در ماه به‌شمار می‌روند. سیاره‌شناسان معتقدند در سایه‌های دائمی ماه، یخ آب در عمق چند سانتی متری سطح وجود دارد.

مترجم: خبرآنلاین